Aranytartalék Klub’s Blog

Just another WordPress.com weblog

Történelmi döntés előtt áll a lakosság

 

A kétharmados többségről – továbbgondolásra ajánlva

 

                                                                                 Kulturalis Kreativok2009

A kétharmados többség: lehetőség!

A lakosság előtt álló lehetőség arra, hogy megbüntesse a politikát és azokat, akik  tudatosan  hülyének nézik őket.

A lakosság a magyarországi 2010-es választásokon történelmi lehetőség előtt áll.

 •  Egy választási kampány sehol sem az igazmondásról, a méltányos beszédről vagy a számon kérhető ígéretekről szól.
 • Egy választási kampány mindenhol a világon a mandátumok megszerzéséről szól.  Gyakorlatilag minden áron és bármi áron.
 • Magyarországon ráadásul – az öszödi  beszédből – az is kiderült, hogy a választási kampány tétje semmivel sem több mint az, hogy a megélhetési politikusok 4 évre zsíros álláshoz és javadalmazáson felüli juttatásokhoz jussanak a közpénzekből.

E tények ismeretében elmondhatjuk, hogy a lakosság történelmi lehetőség előtt áll!

A lakosság a felelőssége teljes tudatában dönthet úgy, hogy kétharmados többséghez juttatja a legnagyobb gyűjtőpártot,

a FIDESZ-t és megerősíti az Eu választásokon méltán meglepetést okozó, radikális nézeteket valló Jobbik-ot.

 

A Jobbik megerősödésének mérlegelése:

 • A gazdasági válság lakosságot érintő folyamatainak a tükrében el kell ismerni, hogy szüksége van Magyarországnak egy bizonyos fokú egészséges nacionalizmusra ahhoz, hogy kompenzálja a politikai elit gátlástalanságát, hozzá nem értését és a lakosságra nézve minden tekintetben rossz irányba befolyásolhatóságát a nemzetközi pénzügyi oligarchia részéről.
 •  A Jobbik radikalizmusa nélkül a politikában és a gazdasági életben ugyanaz  történne  ami eddig.
 •  A szélsőségesek jelenléte nélkül a FIDESZ semmit sem kérne számon az elmúlt évek gaztetteiből.  A szélsőségesek jelenléte a parlamentben a garancia arra, hogy kényes ügyekkel is kénytelenek lesznek foglalkozni.
 •  A Jobbik jelenlétével a Parlamentben megerősödik az ellenzék szerepe.
 • Az ellenzéket alkotók várhatóan tanulmányozzák és megtanulják majd mi is az ellenzék igazi szerepe egy demokráciára törekvő társadalomban.

 

A FIDESZ kétharmados többségének a mérlegelése:

 • A tények szintjén vitathatatlan, hogy a FIDESZ a legnagyobb és gyakorlatilag úgynevezett „mindenevő” gyűjtőpárttá nőtte ki magát napjainkra Magyarországon!

 

 • A bal oldali érzelmű emberek tömegeitől megkezdve a polgári erőkön át egészen a konzervatív beállítottságú lakosságig a FIDESZ körül tömörültek mindazok, akik mérsékelt nézeteket vallanak.

 

 • Ez a tény önmagában is azt garantálja, hogy a lakosság legszélesebb rétegeinek az érdekei képviseletet kapnak a párton belül.

 

 • Ez a tény önmagában is azt garantálja, hogy a lakosság legszélesebb rétegeinek az érdekei, érdekellentétei a párton belül, a belső pártpolitikai csatározások során ütköznek meg egymással és vívják meg a hatalmi harcukat.

 

 • Ez a tény önmagában is azt garantálja, hogy a belső pártpolitikai csatározások nem a nyilvánosság előtt, vagy éppen az Országgyűlés ülésein zajlanak, hanem a színfalak mögött.            

 

 • Ez a tény önmagában is azt garantálja, hogy a konszenzusra törekvés – mint a demokrácia egyetlen elfogadható eszköze – ismert fogalommá válhat a politikában.

 

A fentiek mérlegelésével és az elmúlt évek politikájára jellemző tények együttes figyelembe vételével a józan paraszti ész is felteszi magának a kérdést:

Kell-e félni a kétharmados többségtől?

Először nézzük meg, mire jut a józan paraszti ész, amikor a választ keresi erre a kérdésre.

 • Addig, amíg egy kétharmados többséggel rendelkező kormánytöbbség magára nézve is kötelezőnek tartja és tiszteli az alkotmányt (amellett, hogy változtat is rajta), addig örömmel köszönthető ez a változás.

 

 • Addig, amíg egy kétharmados többséggel rendelkező kormánytöbbség nem megy szembe a demokrácia lényegét jelentő elvekkel és a lakossága szolgálatában áll, semmi ok a félelemre.

 

 • A józan paraszti ész azt mondja, hogy  egy  kétharmados  parlamenti  többséggel  és ezen felül jelentős lakossági támogatással is rendelkező kormánynak már  

elegendő  önbizalommal és legitimitással  kell  rendelkeznie ahhoz, hogy

– akár a magánbanki pénzteremtő rendszer törekvéseivel szemben is –

a  magyar gazdaság beindításához és a lakosság életkörülményeinek a javításához vezető döntéseket hozzon.

 

 • A magyar politikai rendszerben feles többséggel is sok minden átalakítható

 • Az adórendszer, egészségügy, oktatás, nyugdíj, MNB-törvény, a monetáris felségjogok átengedése a magánbanki pénzteremtő rendszernek, a monetáris felségjogok gyakorlásáért járó „honorárium” mértéke, vagyis az a gyakorlat,  hogy  háztartásonként évi 1 millió forintnyi értéket adunk át a magánbankrendszernek azért, hogy gyakorolja a pénzkibocsátás jogát, ami eredendően a közhatalom joga és az államot illeti – csak néhány példa arra mi mindenhez volt már elég az eddigiekben is a feles többség
 • A feles parlamenti többség mindössze arra nem elégséges, hogy az azt kicsikaró politikai erők felelősséget és kötelezettséget érezzenek a lakosság széles rétegeit érintő döntések iránt
 • A feles parlamenti többséget foggal-körömmel és alkukkal kicsikaró politikai erők magától értetődően nem a lakosságban keresik és találják meg a támogatóikat.
 • Ily módon könnyedén elfelejtik mire  kaptak felhatalmazást a választóiktól és a saját jól felfogott érdekükben  azoknak a  szolgálatába  szegődnek, akikben támogatóra lelnek  és akik a mandátumaik lejártáig a legnagyobb valószínűséggel hatalomban is tarthatják őket. 

A fenti szempontokon túl a további szempontok is átgondolásra  érdemesek,  amikor az ember azt mérlegeli valós-e a hatalom jelenlegi birtokosainak félelemkeltő kampánya a kétharmados többség lehetőségével szemben:

 • A saját bőrünkön tapasztalhattuk, hogy a feles többség is elegendő a lakosság életkörülményeit jelentősen megváltoztató döntésekhez.
 • A kétharmados többség azonban ennél többre is elég.
 • Minősített, azaz kétharmados többséghez kötött az alkotmánymódosítás, a kétharmados törvények módosítása, a kormányforma, az államfői hatalom, a választási rendszer megváltoztatása.

 

A FIDESZ gyűjtőpárt!        Big tent or catch – all = mindenevő

A   Fidesz  kétharmados többségével a 258 + mandátummal sokféle, akár minden ideológiai irány és az ezzel járó egészen különböző elképzelések, érdekek, vélemények is megjelennek

és  megfelelő teret kapnak a parlamentben.

Egy gyűjtőpárt esetében a belső erőcsoportok természetesen jól elkülönülnek egymástól.

Ütköztetik az álláspontjaikat, megvívják a hatalmi harcukat és kénytelenek közös nevezőre vagy konszenzusra jutni egymással.

 • Ezek a folyamatok viszont a színfalak mögött, a párt belső berkeiben zajlanak le.
 • A parlament ülésein már az érdemi munka kerülhet előtérbe.
 • Egy gyűjtőpártban – a teljes egyetértés kialakulása nélkül – olyan erő vagy olyan körülmény, amely a kétharmados többséget megkívánó szavazásoknál kényszerítő vagy kötelező lehetne nehezen képzelhető el.
 • A pártfegyelem és a szavazási fegyelem szankcionálhatósága, számon kérhetősége egy gyűjtőpártban szintén csak nehezen juthat érvényre.
 • Egy kétharmados többséget megkívánó döntés megszavazásához pedig minimálisan 258 + 1   mandátummal  rendelkező  képviselő maradéktalan egyetértése és maximális fegyelmezettsége kell.

A teljesség igénye nélkül

az itt összegyűjtött szempontokat is érdemesnek tartjuk összevetni a hivatalos sajtóból felénk áradó  érvekkel amikor választópolgárként elgondolkozunk azon milyen veszélyek fenyegetik a lakosságot a kétharmados többség lehetőségével.

 ♦

 A kétharmados többség (2010-01-22 )

A kétharmados többség a 386 fős parlamentben legalább 258 mandátumot igényel. Ekkora többség  elegendő az alkotmány részleges vagy akár teljes módosításához, azaz például a kormányforma (a politikai intézmények elrendezése és egymáshoz való viszonya) teljes átírásához is, amellyel egy elnöki vagy francia mintára félelnöki rendszer  is létrehozható.

Ekkora többséggel módosítani lehet az úgynevezett kétharmados törvényeket, például a választási rendszert, az állampolgárságra vonatkozó szabályokat vagy az önkormányzati struktúrát, de akár a parlament működési rendjét is (Házszabály).

Továbbá alkalmas lehet arra, hogy a kétharmaddal egyedül rendelkező politikai erő – fontos: ha ebben a jelölő(k) is partner(ek) – saját döntése alapján válassza meg az ÁSZ és az LB elnökét, az alkotmánybírókat vagy az ombudsmanokat.

A kétharmad elérése egyszerre könnyű és nehéz a magyar választási rendszerben. Könnyű, mert – miután nem arányos választási rendszerről beszélünk – nem kell hozzá az összes szavazásban részt vevő kétharmadának voksa.

De nehéz is, mert a választási rendszer bonyolultsága miatt nem egyszerű.

A 176 egyéni mandátum mellett még minimum 82 listás mandátum kell a kétharmadhoz. Ha azt vesszük, hogy összesen 210 listás mandátum vár gazdára, mindez egyáltalán nem tűnik lehetetlennek.

Árnyalja azonban a képet, hogy ebből a 210-ből minimum 58  mandátum a kompenzációs célú országos listán képződik, ahová körülbelül 80 százalékban az egyéni választókerületekből (és csak 20 százalékban a területi listákról) kerülnek „vesztes” töredékszavazatok.

Ha tehát a Fidesz egyéniben tarol, az országos listáról csak minimális mennyiségű mandátumra számíthat.

Azt a 80 feletti mandátumot tehát alapvetően a területi listáról kellene megszerezni, ahol maximum 152  mandátum vár gazdára.

Ha tehát a Fidesz országos támogatottsága meghaladja az 55 százalékot, a kétharmad szinte garantált.

Csakhogy a területi listás mandátumokat megyénként (+Budapest) osztják ki, s ez újabb nehezen kalkulálható eleme a rendszernek.

tovább – Kulturális Kreativok

 

HAJLÉKTALANOK a budai hegyekben  video összeállítás 26 percben

http://index.hu/video/2009/12/05/hajlektalan_falu_osszes_resz_egyben/

január 27, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , ,

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: